Actueel

Nieuws

Woning kopen en je opstalverzekering Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Woning kopen en je opstalverzekering

Koop je voor het eerst een huis , dan ben je misschien niet bekend met het fenomeen opstalverzekering. Hieronder valt alles wat ‘vast’ zit aan je woning en wat je dus niet kunt verplaatsen zonder schade aan te brengen aan je woning. Denk hierbij aan je dak, plafonds, deuren en bijvoorbeeld de muren. Heb je een koopwoning met hypotheek, dan ben je verplicht om zo’n opstalverzekering af te sluiten.

Dekking

Er zijn verschillende dekkingen. Bij een basisverzekering is je opstal verzekerd voor schade die je opstap oploopt door brand, ontploffing, water, storm (vanaf windkracht 7), inbraak en vandalisme. Neem je een extra verzekering, een allriskverzekering, dan ben je ook verzekerd voor plotseling onvoorziene gebeurtenissen. Denk hierbij aan schade die je per ongeluk zelf aanbrengt aan je opstal. Een opstalverzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Afsluiten

Voor het afsluiten van een opstalverzekering moet de waarde van de te verzekeren opstal vastgesteld worden. Hierbij wordt gekeken naar het totale bedrag dat nodig is om de woning in gelijke staat te herbouwen. Dit wordt de herbouwwaarde genoemd.  De hoogte van je premie is afhankelijk van die herbouwwaarde, evenals de staat van onderhoud en de bouwwijze van je woning. Een aantal verzekeraars geeft een garantie tegen onderverzekering, dus als je woning voor een te laag bedrag verzekerd is.

Appartementen

Koop je een appartement, dan val je in de meeste gevallen onder een Vereniging van Eigenaren ( VVE ). Deze wordt gevormd door alle woningeigenaren in een complex en is verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Heb je een actieve VVE in het complex waar jouw appartement zich bevindt, dan hoef je in de meeste gevallen zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Je betaalt hier dan al voor door middel van de onderhoudskosten die je afdraagt als lid van de VVE. De dekking is niet onbeperkt: schade door eigen schuld wordt vaak niet uitgekeerd, technisch gezien dus ook niet als een andere bewoner brand sticht en daarmee schade aan jouw woning aanricht. Gelukkig bestaat hiervoor een appartementsclausule, waarmee eigenaren die zich wel aan de regels houden beschermd worden. Let op: verbouw je jouw appartement zo dat deze meer waard wordt dan de andere appartementen in het complex, dan is het verstandig om een eigen opstalverzekering af te sluiten voor de overwaarde. Het kan ook zijn dat er een ‘slapende’ VVE is. Een VVE die niet actief is, vind je wel eens bij oude of kleine appartementencomplexen. Is dit het geval, dan moet je wél zelf een opstalverzekering afsluiten. Het spreekt voor zich dat je dat ook moet doen als er helemaal geen VVE is.

Opstalverzekering vergelijken

Moet je wel zelf een opstalverzekering afsluiten? De een is de ander niet, dus een goede voorstudie voor zowel de dekking als de kosten is raadzaam. Online kun je makkelijk je opstalverzekering vergelijken , zodat de verschillen en overeenkomsten handig op een rijtje gezet worden.

Denk aan je inboedelverzekering wanneer je verbouwt of verhuist Lokaal nieuws woensdag 30 oktober 2019

Denk aan je inboedelverzekering wanneer je verbouwt of verhuist

Met een inboedelverzekering slaap je gerust door de gedachte dat bij diefstal, brand of overstroming je meubels en elektronica verzekerd zijn. Daarvoor geef je de oppervlakte van je woning en de waarde van je inboedel door aan je verzekeraar. Maar wat zijn de voorwaarden op het moment dat je aan het verbouwen bent in huis, of aan het verhuizen bent naar, bijvoorbeeld, een nieuwbouwwoning in Zwolle ? Niet alleen kan de waarde van je inboedel tijdens of door dat proces anders zijn, ook wordt je inboedel gedurende zo’n periode veel meer blootgesteld aan situaties die schade kunnen aanbrengen.

Verbouwing

Ga je verbouwen, houd er dan rekening mee dat de bouwmaterialen die op dat moment in je huis aanwezig zijn onderdeel uitmaken van je inboedel op het moment dat ze niet ‘vastzitten’ aan het huis. De materialen vertegenwoordigen een waarde die je waarschijnlijk niet hebt meegeteld voor je verzekering. Je verzekering voor je inboedel is dan wellicht niet toereikend. Is de woning tijdens de verbouwing niet bewoond? Dan gelden er andere voorwaarden, en wordt schade door diefstal vaak niet vergoed. Zeker niet als het mogelijk is om zonder braak eigendommen te stelen. Schade die je oploopt aan je verzekerde inboedel als gevolg van de verbouwing is meestal niet gedekt met je gewone inboedelverzekering of opstalverzekering. Wordt de schade door een ander veroorzaakt, dan kan dit doorgaans op diens aansprakelijkheidsverzekeri ng verhaald worden. Aannemers zijn hier vaak voor verzekerd.

Woonoppervlakte

Breid je met je verbouwing je woonoppervlakte uit? Dit is zo wanneer je een serre of aanbouw plaatst, en zelfs wanneer je een dakkapel laat maken. Je woonoppervlakte is één van de factoren waarop de maandelijkse premie van je verzekering voor je inboedel bepaald wordt. Geef je de nieuwe oppervlakte niet door aan je verzekeraar, dan kan het zijn dat je onderverzekerd bent. Denk hier ook aan wanneer je door nieuw verworven woonoppervlakte nieuwe inboedel aanschaft. Ook de waarde hiervan moet doorgegeven worden om te voorkomen dat je onderverzekerd raakt.

Verhuizing

Ga je verhuizen, dan moet je dat in ieder geval melden aan je verzekeraar zodat je inboedel ook op het nieuwe adres verzekerd is. Bij de meeste verzekeraars is je inboedel dan tijdelijk op twee adressen verzekerd. Tijdens de verhuizing zelf is je inboedel beperkt verzekerd voor brandschade en schade door vervoer. De vervoerder heeft echter ook aansprakelijkheid hiervoor, dus worden alleen de gevallen die buiten diens aansprakelijkheid vallen vergoed. Om je je ervan te verzekeren dat het goed komt wanneer je inboedel schade oploopt tijdens het verplaatsen van de ene woning naar de andere, kies dan voor het inschakelen van een Erkende Verhuizer . Bij zo’n Erkende Verhuizer is je inboedel gegarandeerd verzekerd tot een totaalbedrag van € 100.000,-. Dit geldt echter niet als je bij de verhuizing een landsgrens over gaat. Denk eraan dat bij verhuizen vaak een wijziging in zowel het woonoppervlakte als de inboedel komt kijken. Geef dit door aan je verzekeraar.

Even bewust zijn

Het devies is dus om je even bewust te zijn van je inboedelverzekering op het moment dat er iets verandert in huis. Of je een nieuw bankstel koopt, een aanbouw laat plaatsen of de woning tijdelijk onbewoond laat; je verzekeraar moet ervan weten. Ook al zorgen deze zaken voor een hogere premie, je wilt niet op het moment van diefstal of schade ontdekken dat je onderverzekerd bent.

Bron foto: Shutterstock

Lokaal nieuws vrijdag 18 oktober 2019

Het afsluiten van uw allereerste energiecontract

Het is eindelijk zover, uw nieuwe huis is gebouwd! Dit is sowieso een lang en lastig proces, maar als starter is het nog vele malen moeilijker. Er zal van alles op u af komen en u zult dus ook ontzettend veel moeten regelen. Denk hierbij aan een hypotheek, verzekeringen, het meubilair, et cetera. Ook uw eerste energiecontract zal hier onderdeel van zijn. Het is logisch dat u dit een pittige klus vindt, maar het uitzoeken van een geschikt energiecontract is niet zo moeilijk als het lijkt. Bovendien kunt u een energieleverancier kiezen op een gemakkelijkere manier met behulp van handige sites.

Als u dus een nieuwe woning hebt gebouwd waar u in gaat trekken dan moet u het energie regelen nieuwbouwwoning . Hiervoor moet u natuurlijk een aansluiting regelen. Dit kan gedaan worden door een elektricien, maar ook door een aardgasinstallateur. Als zo een aansluiting is aangelegd dan krijgt u een EAN-nummer, dit heeft u nodig om een energiecontract af te kunnen sluiten. Hiervoor moet ook de netbeheerder geïnformeerd worden. Als u niet weet wie de beheerder is in jouw regio dan kunt u dit online gemakkelijk vinden. Als u uiteindelijk ingeschreven staat bij de netbeheerder dan zult u binnen een paar weken het verzoek krijgen om een energieleverancier te kiezen. U zult dan dus moeten gaan uitzoeken welke maatschappij geschikt is voor u zodat u een contract kunt afsluiten. Hierna zal de energieleverancier de netbeheerder contacteren, dit hoeft u niet te doen.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u al een energiecontract hebt afgesloten maar gaat verhuizen naar een nieuw huis. Veel mensen denken dan dat ze van energieleverancier moeten wisselen, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Uw energieleverancier en uw verhuizing gaat over het algemeen goed samen. Dit komt doordat een energiecontract persoonsgebonden is, hierdoor zal het contract gewoon met u mee verhuizen naar het nieuwe adres. Hierbij moet wel gezegd worden dat het aan te raden is om energiecontract opnieuw te vergelijken. Er is namelijk een kans dat u flink op uw energierekening kunt besparen bij een andere leverancier. Bovendien is het verstandig om de verhuizing tijdig door te geven aan uw energiemaatschappij. Deze zal dan andere partijen omtrent de energie informeren over uw verhuizing, waaronder de netbeheerder. Dit kan al vanaf drie van maanden voor de verhuizing worden gedaan, maar moet uiterlijk twee weken voorafgaand aan de verhuizing gedaan zijn.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zwolle.

Aanmelden