Actueel

Nieuws

Hoe vraag ik een hypotheek aan voor een nieuwbouwwoning? Lokaal nieuws vrijdag 12 juni 2020

Hoe vraag ik een hypotheek aan voor een nieuwbouwwoning?

Nieuwbouwprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond. Tenminste, wij zien hier in Zwolle veel nieuwbouw opduiken. De website van Nieuwbouw Zwolle geeft veel mensen de kans om een nieuwbouwwoning te kopen. En daar komt het aanvragen van een hypotheek bij kijken.

Hoe zit dat precies, een hypotheek afsluiten bij nieuwbouw? Het gaat immers om een project op lange termijn: soms zit je jaren te wachten tot jij je nieuwe woning kunt betrekken. Moet je dan nu al weten hoe jouw financiële situatie er straks uitziet om een hypotheek voor je nieuwbouwwoning aan te vragen?

Hypotheekadvies in begrijpelijke taal

We begrijpen dat dat lastig kan zijn. Maar we vinden ook dat hypotheken vaak onnodig lastig worden  gemaakt . En dat is wat ons betreft nergens voor nodig. Een nieuwbouwwoning kopen is al spannend genoeg, daar hoeft geen extra stress van het uitzoeken van een hypotheek bij te komen kijken.

Om de materie begrijpelijk te maken, geven wij hypotheekadvies in 'jip-en-janneketaal'. Voor de aanschaf van je nieuwe woning, maar ook met oog op jouw ‘woontoekomst’.

Of je je alleen nog maar aan het oriënteren bent of al één van de gelukkigen bent met een toegewezen nieuwbouwwoning in Zwolle, wij helpen je met het regelen van de hypotheek. Weten hoe? Dat vertellen we je graag:

Hypotheekadvies aanvragen

Een kleine woonkamer zo praktisch en stijlvol mogelijk inrichten Lokaal nieuws maandag 11 mei 2020

Een kleine woonkamer zo praktisch en stijlvol mogelijk inrichten

Lang niet iedereen kan genieten van de luxe van een grote ruime woonkamer, maar dat houdt niet in dat je er niet een heel erg gezellige ruimte van kunt maken.  Er zijn veel verschillende manieren voor het leuk inrichten van een kleine woonkamer. Wij geven je een aantal handige tips over hoe je de woonkamer zo praktisch en stijlvol kan inrichten.

Tip 1: Kijk eens twee keer naar de beschikbare ruimte

Ga na waarom de ruimte klein oogt of klein is. Zijn de overheersende kleuren in de ruimte erg donker, komt er weinig daglicht de woonkamer binnen, is er een heel laag plafond of is de ruimte simpelweg slecht ingericht? Allemaal factoren die een rol kunnen spelen.  De basis van je interieur bepaalt de looks en de woonaccessoires kleden het geheel aan.  Bij de basis kun je denken aan de kleurkeuze en meubels. Check bij het uitkiezen van de meubels of je ze ook daadwerkelijk echt nodig hebt en gaat gebruiken, je wil de kamer namelijk niet te vol zetten met allerlei spullen. 

Tip 2: Gebruik de ruimte optimaal

Zoals net werd genoemd, is het verstandig om alleen maar meubels en dergelijke aan te schaffen als je die ook echt in gebruik gaat nemen.  Gebruik de wanden, door bijvoorbeeld boekenplanken op te hangen waar je dingen kunt opbergen.  Als je een liefhebber bent van boeken lezen komt dit natuurlijk mooi van pas, maar je kunt er ook heel goed andere dingen opzetten zoals leuke fotolijstjes. Mocht je de ruimte optisch willen vergroten, dan zijn spiegels een erg goed idee. Tegenwoordig zie je veel grote ronde spiegels voorbijkomen, niet alleen functioneel maar geeft je interieur ook een leuke uitstraling. Mocht je een brede en niet hele hoge ruimte hebben, dan kun je het beste zoveel mogelijk horizontale vormen in je woonkamer hebben. Denk bijvoorbeeld aan shutters . Voor een hoge maar niet hele brede ruimte kun je het beste verticale vormen verwerken zoals bijvoorbeeld een staande lamp.

Tip 3: Lichte kleuren

Kies geen donkere tinten voor een kleine ruimte, dit zorgt er namelijk voor dat de ruimte alleen maar kleiner lijkt. Mocht je van een landelijk interieur houden, dan kom dat in dit geval goed van pas. In een landelijk interieur worden namelijk veel wittinten gebruikt. Een licht interieur past erg goed bij bijvoorbeeld mooie linnen gordijnen . Dit geeft een frisse look aan je woning. Om toch iets van kleur te behouden in je woonkamer, kun je wit goed combineren met aarde tinten.

Energie besparen met een energiezuinige keuken Lokaal nieuws donderdag 30 april 2020

Energie besparen met een energiezuinige keuken

In de keuken wordt over het algemeen heel veel energie verbruikt. Vooral de koelkast, vriezer en vaatwasser zijn energieslurpers. Gelukkig kunnen huishoudens op een aantal manieren besparen op het energieverbruik in de keuken .

Kies voor energiezuinige apparaten

Er is tegenwoordig gelukkig veel bekend over het energieverbruik van huishoudelijke apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld aan de hand van het energielabel zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Dit is een verplicht logo. De apparaten worden ingedeeld in een aantal klassen op basis van zuinigheid; namelijk de klassen A tot en met G. A staat voor het meest zuinig, G het minst zuinig. Bij vaatwassers en wasmachines wordt er op het energielabel ook informatie over het watergebruik vermeld.

Plaats ledverlichting

Ook op de verlichting kun je veel geld en energie besparen. Zo hebben ledlampen een veel langere levensduur dan gloeilampen en spaarlampen. Deze gaan namelijk meer dan 35.000 branduren mee. Dat is dus 30 keer langer dan gloeilampen. Dat maakt ledlampen tot wel 90 procent energiezuiniger dan gloeilampen. Door ledverlichting te plaatsen ben je niet alleen heel milieubewust bezig, maar je bespaart ook nog eens flink op de energierekening. Daarnaast bevatten ledlampen veel minder schadelijke stoffen dan bijvoorbeeld spaarlampen. In aanschaf is ledverlichting wel iets duurder.

Kook energiezuinig

Alle Nederlandse huishoudens moeten in 2050 van het aardgas af zijn. We zullen dus op een andere manier moeten koken. Elektrisch koken is een goed alternatief voor het gasfornuis. Een inductiekookplaat is dan de beste optie. Deze kookplaat gebruikt ongeveer 20 procent minder stroom dan een keramische of halogeenkookplaat. Aangezien je door elektrisch koken logischerwijs meer elektriciteit gaat gebruiken, is het verstandig om op zoek te gaan naar een groene energieleverancier die lage stroomtarieven aanbiedt. Dan weet je zeker dat de stroom die jij gebruikt op een duurzame manier geproduceerd wordt. Sowieso is het verstandig om regelmatig energie te vergelijken . Door over te stappen kun je vaak honderden euro's per jaar besparen.

Besparen op het waterverbruik

Het milieu wordt veel minder belast als je minder (warm) water gebruikt. Zo kun je de kranen voorzien van waterbesparende mondstukken of doorstroombegrenzers. Was daarnaast je handen met koud water in plaats van warm water. Hiermee bespaar je ongeveer een liter water, omdat het water niet eerst warm hoeft te worden. Ook is het verstandig om de vaatwasser niet op de hoogste temperatuur te zetten. Meestal is 50 ?C warm genoeg voor een normale vaat.

Voorkom sluipverbruik

Wat veel mensen niet weten, is dat apparaten ook energie verbruiken als ze in de slaapstand staan en de stekker nog in het stopcontact zit. Sluipverbruik kost een gemiddeld huishouden ongeveer 90 euro per jaar. Je kunt dit bedrag met 75 procent verlagen door de apparaten helemaal uit te zetten. Er zijn apparaten waarvan de stekker niet de hele tijd in het stopcontact hoeft te zitten, bijvoorbeeld van de waterkoker of het koffiezetapparaat. Haal de stekker dan ook uit het stopcontact als je het apparaat niet gebruikt. Daarnaast is het verstandig om, als je meerdere apparaten bij elkaar hebt staan, de stekkers in contactdoos te stoppen met een aan/uit-schakelaar. Die je vervolgens ook in één keer uit het stopcontact kunt halen. Tot slot kun je ook gebruik maken van een bespaarstekker.

Woning kopen en je opstalverzekering Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Woning kopen en je opstalverzekering

Koop je voor het eerst een huis , dan ben je misschien niet bekend met het fenomeen opstalverzekering. Hieronder valt alles wat ‘vast’ zit aan je woning en wat je dus niet kunt verplaatsen zonder schade aan te brengen aan je woning. Denk hierbij aan je dak, plafonds, deuren en bijvoorbeeld de muren. Heb je een koopwoning met hypotheek, dan ben je verplicht om zo’n opstalverzekering af te sluiten.

Dekking

Er zijn verschillende dekkingen. Bij een basisverzekering is je opstal verzekerd voor schade die je opstap oploopt door brand, ontploffing, water, storm (vanaf windkracht 7), inbraak en vandalisme. Neem je een extra verzekering, een allriskverzekering, dan ben je ook verzekerd voor plotseling onvoorziene gebeurtenissen. Denk hierbij aan schade die je per ongeluk zelf aanbrengt aan je opstal. Een opstalverzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Afsluiten

Voor het afsluiten van een opstalverzekering moet de waarde van de te verzekeren opstal vastgesteld worden. Hierbij wordt gekeken naar het totale bedrag dat nodig is om de woning in gelijke staat te herbouwen. Dit wordt de herbouwwaarde genoemd.  De hoogte van je premie is afhankelijk van die herbouwwaarde, evenals de staat van onderhoud en de bouwwijze van je woning. Een aantal verzekeraars geeft een garantie tegen onderverzekering, dus als je woning voor een te laag bedrag verzekerd is.

Appartementen

Koop je een appartement, dan val je in de meeste gevallen onder een Vereniging van Eigenaren ( VVE ). Deze wordt gevormd door alle woningeigenaren in een complex en is verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Heb je een actieve VVE in het complex waar jouw appartement zich bevindt, dan hoef je in de meeste gevallen zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Je betaalt hier dan al voor door middel van de onderhoudskosten die je afdraagt als lid van de VVE. De dekking is niet onbeperkt: schade door eigen schuld wordt vaak niet uitgekeerd, technisch gezien dus ook niet als een andere bewoner brand sticht en daarmee schade aan jouw woning aanricht. Gelukkig bestaat hiervoor een appartementsclausule, waarmee eigenaren die zich wel aan de regels houden beschermd worden. Let op: verbouw je jouw appartement zo dat deze meer waard wordt dan de andere appartementen in het complex, dan is het verstandig om een eigen opstalverzekering af te sluiten voor de overwaarde. Het kan ook zijn dat er een ‘slapende’ VVE is. Een VVE die niet actief is, vind je wel eens bij oude of kleine appartementencomplexen. Is dit het geval, dan moet je wél zelf een opstalverzekering afsluiten. Het spreekt voor zich dat je dat ook moet doen als er helemaal geen VVE is.

Opstalverzekering vergelijken

Moet je wel zelf een opstalverzekering afsluiten? De een is de ander niet, dus een goede voorstudie voor zowel de dekking als de kosten is raadzaam. Online kun je makkelijk je opstalverzekering vergelijken , zodat de verschillen en overeenkomsten handig op een rijtje gezet worden.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zwolle.

Aanmelden