Actueel

Nieuws

Energie besparen met een energiezuinige keuken Lokaal nieuws vrijdag 13 september 2019

Energie besparen met een energiezuinige keuken

In de keuken wordt over het algemeen heel veel energie verbruikt. Vooral de koelkast, vriezer en vaatwasser zijn energieslurpers. Gelukkig kunnen huishoudens op een aantal manieren besparen op het energieverbruik in de keuken .

Kies voor energiezuinige apparaten

Er is tegenwoordig gelukkig veel bekend over het energieverbruik van huishoudelijke apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld aan de hand van het energielabel zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Dit is een verplicht logo. De apparaten worden ingedeeld in een aantal klassen op basis van zuinigheid; namelijk de klassen A tot en met G. A staat voor het meest zuinig, G het minst zuinig. Bij vaatwassers en wasmachines wordt er op het energielabel ook informatie over het watergebruik vermeld.

Plaats ledverlichting

Ook op de verlichting kun je veel geld en energie besparen. Zo hebben ledlampen een veel langere levensduur dan gloeilampen en spaarlampen. Deze gaan namelijk meer dan 35.000 branduren mee. Dat is dus 30 keer langer dan gloeilampen. Dat maakt ledlampen tot wel 90 procent energiezuiniger dan gloeilampen. Door ledverlichting te plaatsen ben je niet alleen heel milieubewust bezig, maar je bespaart ook nog eens flink op de energierekening. Daarnaast bevatten ledlampen veel minder schadelijke stoffen dan bijvoorbeeld spaarlampen. In aanschaf is ledverlichting wel iets duurder.

Kook energiezuinig

Alle Nederlandse huishoudens moeten in 2050 van het aardgas af zijn. We zullen dus op een andere manier moeten koken. Elektrisch koken is een goed alternatief voor het gasfornuis. Een inductiekookplaat is dan de beste optie. Deze kookplaat gebruikt ongeveer 20 procent minder stroom dan een keramische of halogeenkookplaat. Aangezien je door elektrisch koken logischerwijs meer elektriciteit gaat gebruiken, is het verstandig om op zoek te gaan naar een groene energieleverancier die lage stroomtarieven aanbiedt. Dan weet je zeker dat de stroom die jij gebruikt op een duurzame manier geproduceerd wordt. Sowieso is het verstandig om regelmatig energie te vergelijken . Door over te stappen kun je vaak honderden euro's per jaar besparen.

Besparen op het waterverbruik

Het milieu wordt veel minder belast als je minder (warm) water gebruikt. Zo kun je de kranen voorzien van waterbesparende mondstukken of doorstroombegrenzers. Was daarnaast je handen met koud water in plaats van warm water. Hiermee bespaar je ongeveer een liter water, omdat het water niet eerst warm hoeft te worden. Ook is het verstandig om de vaatwasser niet op de hoogste temperatuur te zetten. Meestal is 50 ?C warm genoeg voor een normale vaat.

Voorkom sluipverbruik

Wat veel mensen niet weten, is dat apparaten ook energie verbruiken als ze in de slaapstand staan en de stekker nog in het stopcontact zit. Sluipverbruik kost een gemiddeld huishouden ongeveer 90 euro per jaar. Je kunt dit bedrag met 75 procent verlagen door de apparaten helemaal uit te zetten. Er zijn apparaten waarvan de stekker niet de hele tijd in het stopcontact hoeft te zitten, bijvoorbeeld van de waterkoker of het koffiezetapparaat. Haal de stekker dan ook uit het stopcontact als je het apparaat niet gebruikt. Daarnaast is het verstandig om, als je meerdere apparaten bij elkaar hebt staan, de stekkers in contactdoos te stoppen met een aan/uit-schakelaar. Die je vervolgens ook in één keer uit het stopcontact kunt halen. Tot slot kun je ook gebruik maken van een bespaarstekker.

Woning kopen en je opstalverzekering Lokaal nieuws vrijdag 06 september 2019

Woning kopen en je opstalverzekering

Koop je voor het eerst een huis , dan ben je misschien niet bekend met het fenomeen opstalverzekering. Hieronder valt alles wat ‘vast’ zit aan je woning en wat je dus niet kunt verplaatsen zonder schade aan te brengen aan je woning. Denk hierbij aan je dak, plafonds, deuren en bijvoorbeeld de muren. Heb je een koopwoning met hypotheek, dan ben je verplicht om zo’n opstalverzekering af te sluiten.

Dekking

Er zijn verschillende dekkingen. Bij een basisverzekering is je opstal verzekerd voor schade die je opstap oploopt door brand, ontploffing, water, storm (vanaf windkracht 7), inbraak en vandalisme. Neem je een extra verzekering, een allriskverzekering, dan ben je ook verzekerd voor plotseling onvoorziene gebeurtenissen. Denk hierbij aan schade die je per ongeluk zelf aanbrengt aan je opstal. Een opstalverzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Afsluiten

Voor het afsluiten van een opstalverzekering moet de waarde van de te verzekeren opstal vastgesteld worden. Hierbij wordt gekeken naar het totale bedrag dat nodig is om de woning in gelijke staat te herbouwen. Dit wordt de herbouwwaarde genoemd.  De hoogte van je premie is afhankelijk van die herbouwwaarde, evenals de staat van onderhoud en de bouwwijze van je woning. Een aantal verzekeraars geeft een garantie tegen onderverzekering, dus als je woning voor een te laag bedrag verzekerd is.

Appartementen

Koop je een appartement, dan val je in de meeste gevallen onder een Vereniging van Eigenaren ( VVE ). Deze wordt gevormd door alle woningeigenaren in een complex en is verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Heb je een actieve VVE in het complex waar jouw appartement zich bevindt, dan hoef je in de meeste gevallen zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Je betaalt hier dan al voor door middel van de onderhoudskosten die je afdraagt als lid van de VVE. De dekking is niet onbeperkt: schade door eigen schuld wordt vaak niet uitgekeerd, technisch gezien dus ook niet als een andere bewoner brand sticht en daarmee schade aan jouw woning aanricht. Gelukkig bestaat hiervoor een appartementsclausule, waarmee eigenaren die zich wel aan de regels houden beschermd worden. Let op: verbouw je jouw appartement zo dat deze meer waard wordt dan de andere appartementen in het complex, dan is het verstandig om een eigen opstalverzekering af te sluiten voor de overwaarde. Het kan ook zijn dat er een ‘slapende’ VVE is. Een VVE die niet actief is, vind je wel eens bij oude of kleine appartementencomplexen. Is dit het geval, dan moet je wél zelf een opstalverzekering afsluiten. Het spreekt voor zich dat je dat ook moet doen als er helemaal geen VVE is.

Opstalverzekering vergelijken

Moet je wel zelf een opstalverzekering afsluiten? De een is de ander niet, dus een goede voorstudie voor zowel de dekking als de kosten is raadzaam. Online kun je makkelijk je opstalverzekering vergelijken , zodat de verschillen en overeenkomsten handig op een rijtje gezet worden.

Move4Mobile geeft persoonlijk interieuradvies cadeau aan verhuizende medewerkers Lokaal nieuws donderdag 05 september 2019

Move4Mobile geeft persoonlijk interieuradvies cadeau aan verhuizende medewerkers

Onlangs heeft Move4Mobile, de specialist in het ontwikkelen van slimme softwareoplossingen, twee kantoren samengevoegd tot een prachtig kantoor in Zwolle. De samenvoeging is voor steeds meer medewerkers aanleiding om dichter bij kantoor te komen wonen. Move4Mobile beschouwt het als een groot compliment dat medewerkers bereid zijn te verhuizen voor hun werk.

Er is veel aandacht besteed aan het interieur van het nieuwe kantoor, daardoor hebben ze een plek weten te creëren die past bij de persoonlijkheid van het bedrijf. Een werkplek waar ze elke dag met plezier werken. Dit bracht hen op het idee om medewerkers die verhuizen een persoonlijk interieuradvies aan te bieden. Zo is er een samenwerking met Home Made By Interieurstudio Jan Buitink in Genemuiden ontstaan. Home Made By heeft als doel mensen te helpen bij het maken van een persoonlijk en leefbaar thuis. Jan zorgt voor een prachtig ontworpen en persoonlijk moodboard en geeft uitleg en advies over materialen.

Besparen op je energiekosten Lokaal nieuws dinsdag 03 september 2019

Besparen op je energiekosten

Je huis isoleren is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor het comfortabel wonen maar ook voor de energierekening. Besparen op je energie doe je niet alleen door het gunstigste contract af te sluiten maar ook door daadwerkelijk minder te gebruiken. Daarnaast stoot u ook nog eens minder CO2 uit op deze manier wat ook goed is voor het milieu.

Spouwmuurisolatie

Een woning isoleren begint vaak bij de bouw. Daarom is het verstandig om voor het bouwen van uw huis na te denken over welke isolatiemethode het beste werkt.

Spouwmuurisolatie is wat dat betreft de beste methode als het gaat om de isolatie van gevels. In zo’n 4 jaar bespaar je door deze methode zoveel op je energierekening dat je de kosten als het ware hebt afbetaald. Kortom na 4 tot 5 jaar (afhankelijk van je verbruik) begint de besparing echt te schelen in de portemonnee.

De berekening:

Het installeren van een spouwmuur kost bij een tussenwoning zo’n € 800,-. Het bureau MilieuCentraal heeft berekent dat zo’n spouwmuur in een tussenwoning zo’n 210 euro per jaar moet besparen op de gemiddelde energiekosten. Na 4 jaar zou dit dus terug verdient moeten zijn.

Toch kan een spouwmuur ook nog worden gecreëerd bij reeds bestaande woningen. De woning moet hiervoor wel een spouwmuur hebben. Voor woningen die tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd geld dit. Woningen die voor deze tijd zijn gebouwd beschikken meestal niet over een spouwmuur en hierbij is het dus niet mogelijk.

De besparing die je kunt behalen door middel van spouwmuurisolatie.Besparen op de energierekening

Nog meer besparen op de vaste lasten? Vergelijk op de grootste energievergelijkingssite van Nederland alle aanbieders op de Nederlandse markt. Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd waardoor energieleveranciers met elkaar moeten concurreren. Opvallend is dat het product wat aangeboden wordt (energie) gewoonweg het zelfde is. Alleen de administratie gebeurt via een ander bedrijf. Energie vergelijken loont dus en zorgt er voor dat je voor het zelfde product minder betaalt.

Genieten in de tuin met zonwering op maat Lokaal nieuws woensdag 21 augustus 2019

Genieten in de tuin met zonwering op maat

Zonneschermen zijn onmisbaar met de zonnige en warme zomers die in Nederland steeds vaker voorkomen. Met temperaturen die 40 graden Celsius naderen of overtreffen is enige verkoeling niet alleen welkom, maar noodzakelijk. Een van de beste manieren om je huis koel te houden is het plaatsen van zonneschermen , of knikarmschermen. Doordat het zonlicht niet door je raam binnenvalt blijft je huis koeler. Maar niet alleen in je huis heb je er profijt van. Ook in de tuin zorgt het voor die welkome schaduwplek.

De mogelijkheden van zonneschermen op maat

Het beste resultaat behaal met je zonneschermen op maat. Je kunt inderdaad standaardmaten kopen, maar als die net niet goed passen en toch licht laten schijnen op jouw beoogde schaduwplek heb je er niets aan. Het is een beter idee om een expert in te schakelen die samen met jou de beste zonwering uitkiest die aansluiten op jouw wensen. Dat ze op maat gemaakt zijn is dan niet meer dan logisch. Maar het formaat is niet het enige dat meespeelt in deze keuze.

De keuzemogelijkheden

Bij zonneschermen spreekt men vaak over twee types: het cassette zonnescherm en semi-cassette zonneschermen. Het verschil tussen deze twee types is dat laatstgenoemde niet afgesloten is aan de onderzijde van de cassette. De cassette bevat het zonnescherm als het volledig ingeklapt is. Een gesloten cassette vergroot de levensduur van de knikarmschermen, door ze te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Een semi-cassette zonnescherm is vaak wel goedkoper. Een andere belangrijke keuze is de kleur en het materiaal van de stof. De kleur- en materiaalkeuze zijn een belangrijke factor in de reflectie van licht en warmte, maar ook voor de sfeer en het design van de zonneschermen.

Dingen om rekening mee te houden

Zoals bij veel bouwkundige zaken is het goed om met enkele dingen rekening te houden. Bij knikarmschermen zijn er enkele specifieke zaken. Zo is er de bediening: voorheen was die vaak handmatig, maar tegenwoordig is dat vaak elektrisch. Dat is geen nodeloze luxe. Zonneschermen die elektrisch werken gaan langer mee, omdat ze op constante manier in- en uitklappen. Bij het handmatig openen en sluiten is de druk op het doek en de armen wisselend en dit leidt sneller tot aftakeling. De installatie is ook een belangrijke factor. We adviseren dit in bijna gevallen te laten doen door een vakman of -vrouw. Het installeren van zonneschermen is een precieze klus en als je het niet goed doet kan het flinke schade toebrengen aan de zonneschermen, je gevel, en niet in de laatste plaats: je portemonnee!

Een kleine woonkamer zo praktisch en stijlvol mogelijk inrichten Lokaal nieuws donderdag 18 april 2019

Een kleine woonkamer zo praktisch en stijlvol mogelijk inrichten

Lang niet iedereen kan genieten van de luxe van een grote ruime woonkamer, maar dat houdt niet in dat je er niet een heel erg gezellige ruimte van kunt maken.  Er zijn veel verschillende manieren voor het leuk inrichten van een kleine woonkamer. Wij geven je een aantal handige tips over hoe je de woonkamer zo praktisch en stijlvol kan inrichten.

Tip 1: Kijk eens twee keer naar de beschikbare ruimte

Ga na waarom de ruimte klein oogt of klein is. Zijn de overheersende kleuren in de ruimte erg donker, komt er weinig daglicht de woonkamer binnen, is er een heel laag plafond of is de ruimte simpelweg slecht ingericht? Allemaal factoren die een rol kunnen spelen.  De basis van je interieur bepaalt de looks en de woonaccessoires kleden het geheel aan.  Bij de basis kun je denken aan de kleurkeuze en meubels. Check bij het uitkiezen van de meubels of je ze ook daadwerkelijk echt nodig hebt en gaat gebruiken, je wil de kamer namelijk niet te vol zetten met allerlei spullen. 

Tip 2: Gebruik de ruimte optimaal

Zoals net werd genoemd, is het verstandig om alleen maar meubels en dergelijke aan te schaffen als je die ook echt in gebruik gaat nemen.  Gebruik de wanden, door bijvoorbeeld boekenplanken op te hangen waar je dingen kunt opbergen.  Als je een liefhebber bent van boeken lezen komt dit natuurlijk mooi van pas, maar je kunt er ook heel goed andere dingen opzetten zoals leuke fotolijstjes. Mocht je de ruimte optisch willen vergroten, dan zijn spiegels een erg goed idee. Tegenwoordig zie je veel grote ronde spiegels voorbijkomen, niet alleen functioneel maar geeft je interieur ook een leuke uitstraling. Mocht je een brede en niet hele hoge ruimte hebben, dan kun je het beste zoveel mogelijk horizontale vormen in je woonkamer hebben. Denk bijvoorbeeld aan shutters . Voor een hoge maar niet hele brede ruimte kun je het beste verticale vormen verwerken zoals bijvoorbeeld een staande lamp.

Tip 3: Lichte kleuren

Kies geen donkere tinten voor een kleine ruimte, dit zorgt er namelijk voor dat de ruimte alleen maar kleiner lijkt. Mocht je van een landelijk interieur houden, dan kom dat in dit geval goed van pas. In een landelijk interieur worden namelijk veel wittinten gebruikt. Een licht interieur past erg goed bij bijvoorbeeld mooie linnen gordijnen . Dit geeft een frisse look aan je woning. Om toch iets van kleur te behouden in je woonkamer, kun je wit goed combineren met aarde tinten.

Welke keuken past bij jouw levensstijl? Lokaal nieuws donderdag 28 maart 2019

Welke keuken past bij jouw levensstijl?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Als het om keukens gaat is er enorm veel mogelijk. Mensen kiezen een keuken die bij hen past en dat kan alle kanten op. Afhankelijk van je karakter en levensstijl. Van modern en strak tot aan landelijk en met veel accessoires.

Of misschien kies je wel een keuken op thema. Als je liefhebber bent van de jaren zestig, waarom zou je dan geen rock ’n roll keuken kunnen hebben? Het kan allemaal worden gerealiseerd. Met professioneel advies en een dosis creativiteit kom je een heel eind.

Ook de stijl van het huis vraagt om een zekere keukeninrichting, alhoewel er natuurlijk geen wet is die zegt dat dat moet. Een moderne keuken past immers prima in een jaren dertig woning, en een landelijke keuken in een nieuwbouwhuis misstaat allerminst.

Laten we de meest populaire stijlen eens onder de loep nemen.

De landelijke keuken

Wat is eigenlijk een landelijke keuken ? In de meeste gevallen zal deze keuken worden gecreëerd met natuurlijke materialen. Hout en (natuur) steen zijn daar belangrijke ingrediënten van. Soms is een vrijstaand fornuis een echte eyecather is zo’n keuken en is het ingericht als een ware woonkeuken, met een flinke eettafel in het midden waar de hele familie kan plaats nemen. Een landelijke keuken is ook vaak een stoere keuken. Alle materialen kunnen een stootje hebben. Laten we het een leefkeuken noemen.

De moderne keuken

Strakke lijnen, apparatuur mooi weggewerkt, glanzende kastfronten en regelmatig ingericht met een kookeiland. Zo ziet een moderne keuken er in de meeste gevallen uit. Denk hierbij ook aan een bar om aan te eten, met prachtige hoge krukken daarbij. Of een bijzondere designtafel met heerlijk zittende stoelen. Is de landelijke keuken vaak van wat donker hout en zwaar materiaal, de moderne keuken oogt veelal licht en ruim. Greepjes op kasten zijn niet zichtbaar en de kraan heeft een moderne strakke look. Denk ook aan materialen als roestvrijstaal, glas en hoogwaardig kunststof.

De tijdloze keuken

De omschrijving van een tijdloze keuken is zo gemakkelijk nog niet, behalve dat de inrichting en de gebruikte materialen de tand des tijds kunnen doorstaan. Hier geen trendy materialen, en de nieuwste modekleur. Nee, deze keuken kan eigenlijk altijd en overal. Op zo’n keuken raak je zelden uitgekeken. Hoe dat komt? Deze is functioneel, kent kwalitatief hoogwaardige apparatuur en materialen. De keuken past bij het huis, bij de bewoners en behoeft geen commentaar. Het past, het voelt goed, het heeft sfeer en is voorzien van goeie spullen. Ook al kun je zeggen dat dat voor iedere keuken moet opgaan. De tijdloze keuken heeft het in ieder geval.

Denk aan je inboedelverzekering wanneer je verbouwt of verhuist Lokaal nieuws dinsdag 26 maart 2019

Denk aan je inboedelverzekering wanneer je verbouwt of verhuist

Met een inboedelverzekering slaap je gerust door de gedachte dat bij diefstal, brand of overstroming je meubels en elektronica verzekerd zijn. Daarvoor geef je de oppervlakte van je woning en de waarde van je inboedel door aan je verzekeraar. Maar wat zijn de voorwaarden op het moment dat je aan het verbouwen bent in huis, of aan het verhuizen bent naar, bijvoorbeeld, een nieuwbouwwoning in Zwolle ? Niet alleen kan de waarde van je inboedel tijdens of door dat proces anders zijn, ook wordt je inboedel gedurende zo’n periode veel meer blootgesteld aan situaties die schade kunnen aanbrengen.

Verbouwing

Ga je verbouwen, houd er dan rekening mee dat de bouwmaterialen die op dat moment in je huis aanwezig zijn onderdeel uitmaken van je inboedel op het moment dat ze niet ‘vastzitten’ aan het huis. De materialen vertegenwoordigen een waarde die je waarschijnlijk niet hebt meegeteld voor je verzekering. Je verzekering voor je inboedel is dan wellicht niet toereikend. Is de woning tijdens de verbouwing niet bewoond? Dan gelden er andere voorwaarden, en wordt schade door diefstal vaak niet vergoed. Zeker niet als het mogelijk is om zonder braak eigendommen te stelen. Schade die je oploopt aan je verzekerde inboedel als gevolg van de verbouwing is meestal niet gedekt met je gewone inboedelverzekering of opstalverzekering. Wordt de schade door een ander veroorzaakt, dan kan dit doorgaans op diens aansprakelijkheidsverzekeri ng verhaald worden. Aannemers zijn hier vaak voor verzekerd.

Woonoppervlakte

Breid je met je verbouwing je woonoppervlakte uit? Dit is zo wanneer je een serre of aanbouw plaatst, en zelfs wanneer je een dakkapel laat maken. Je woonoppervlakte is één van de factoren waarop de maandelijkse premie van je verzekering voor je inboedel bepaald wordt. Geef je de nieuwe oppervlakte niet door aan je verzekeraar, dan kan het zijn dat je onderverzekerd bent. Denk hier ook aan wanneer je door nieuw verworven woonoppervlakte nieuwe inboedel aanschaft. Ook de waarde hiervan moet doorgegeven worden om te voorkomen dat je onderverzekerd raakt.

Verhuizing

Ga je verhuizen, dan moet je dat in ieder geval melden aan je verzekeraar zodat je inboedel ook op het nieuwe adres verzekerd is. Bij de meeste verzekeraars is je inboedel dan tijdelijk op twee adressen verzekerd. Tijdens de verhuizing zelf is je inboedel beperkt verzekerd voor brandschade en schade door vervoer. De vervoerder heeft echter ook aansprakelijkheid hiervoor, dus worden alleen de gevallen die buiten diens aansprakelijkheid vallen vergoed. Om je je ervan te verzekeren dat het goed komt wanneer je inboedel schade oploopt tijdens het verplaatsen van de ene woning naar de andere, kies dan voor het inschakelen van een Erkende Verhuizer . Bij zo’n Erkende Verhuizer is je inboedel gegarandeerd verzekerd tot een totaalbedrag van € 100.000,-. Dit geldt echter niet als je bij de verhuizing een landsgrens over gaat. Denk eraan dat bij verhuizen vaak een wijziging in zowel het woonoppervlakte als de inboedel komt kijken. Geef dit door aan je verzekeraar.

Even bewust zijn

Het devies is dus om je even bewust te zijn van je inboedelverzekering op het moment dat er iets verandert in huis. Of je een nieuw bankstel koopt, een aanbouw laat plaatsen of de woning tijdelijk onbewoond laat; je verzekeraar moet ervan weten. Ook al zorgen deze zaken voor een hogere premie, je wilt niet op het moment van diefstal of schade ontdekken dat je onderverzekerd bent.

Bron foto: Shutterstock

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zwolle.

Aanmelden