Actueel

Nieuws

Woning kopen en je opstalverzekering Lokaal nieuws dinsdag 11 september 2018

Woning kopen en je opstalverzekering

Koop je voor het eerst een huis , dan ben je misschien niet bekend met het fenomeen opstalverzekering. Hieronder valt alles wat ‘vast’ zit aan je woning en wat je dus niet kunt verplaatsen zonder schade aan te brengen aan je woning. Denk hierbij aan je dak, plafonds, deuren en bijvoorbeeld de muren. Heb je een koopwoning met hypotheek, dan ben je verplicht om zo’n opstalverzekering af te sluiten.

Dekking

Er zijn verschillende dekkingen. Bij een basisverzekering is je opstal verzekerd voor schade die je opstap oploopt door brand, ontploffing, water, storm (vanaf windkracht 7), inbraak en vandalisme. Neem je een extra verzekering, een allriskverzekering, dan ben je ook verzekerd voor plotseling onvoorziene gebeurtenissen. Denk hierbij aan schade die je per ongeluk zelf aanbrengt aan je opstal. Een opstalverzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Afsluiten

Voor het afsluiten van een opstalverzekering moet de waarde van de te verzekeren opstal vastgesteld worden. Hierbij wordt gekeken naar het totale bedrag dat nodig is om de woning in gelijke staat te herbouwen. Dit wordt de herbouwwaarde genoemd.  De hoogte van je premie is afhankelijk van die herbouwwaarde, evenals de staat van onderhoud en de bouwwijze van je woning. Een aantal verzekeraars geeft een garantie tegen onderverzekering, dus als je woning voor een te laag bedrag verzekerd is.

Appartementen

Koop je een appartement, dan val je in de meeste gevallen onder een Vereniging van Eigenaren ( VVE ). Deze wordt gevormd door alle woningeigenaren in een complex en is verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Heb je een actieve VVE in het complex waar jouw appartement zich bevindt, dan hoef je in de meeste gevallen zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Je betaalt hier dan al voor door middel van de onderhoudskosten die je afdraagt als lid van de VVE. De dekking is niet onbeperkt: schade door eigen schuld wordt vaak niet uitgekeerd, technisch gezien dus ook niet als een andere bewoner brand sticht en daarmee schade aan jouw woning aanricht. Gelukkig bestaat hiervoor een appartementsclausule, waarmee eigenaren die zich wel aan de regels houden beschermd worden. Let op: verbouw je jouw appartement zo dat deze meer waard wordt dan de andere appartementen in het complex, dan is het verstandig om een eigen opstalverzekering af te sluiten voor de overwaarde. Het kan ook zijn dat er een ‘slapende’ VVE is. Een VVE die niet actief is, vind je wel eens bij oude of kleine appartementencomplexen. Is dit het geval, dan moet je wél zelf een opstalverzekering afsluiten. Het spreekt voor zich dat je dat ook moet doen als er helemaal geen VVE is.

Opstalverzekering vergelijken

Moet je wel zelf een opstalverzekering afsluiten? De een is de ander niet, dus een goede voorstudie voor zowel de dekking als de kosten is raadzaam. Online kun je makkelijk je opstalverzekering vergelijken , zodat de verschillen en overeenkomsten handig op een rijtje gezet worden.

Lokaal nieuws donderdag 03 mei 2018

Zo staat de Zwolse huizenmarkt er op dit moment voor

Het gaat hard met de huizen in de stad: ze staan nog niet te koop of ze zijn alweer verkocht. De huizenmarkt is krap, maar is het echt zo dramatisch? Dit is de situatie van de Zwolse huizenmarkt op dit moment.

MW Sound & Solutions biedt akoestische oplossingen Lokaal nieuws maandag 26 maart 2018

MW Sound & Solutions biedt akoestische oplossingen

Een kantoortuin waarin een kakofonie van geluiden zorgt voor concentratieproblemen bij werknemers, een grote woonkamer die zo hol klinkt dat bewoners zich niet thuis voelen. Martin Wijbenga zorgt met zijn bedrijf MW Sound & Solutions voor akoestische oplossingen die niet alleen technisch, maar ook esthetisch recht doen aan de ruimte.

”Zowel bedrijven als particulieren kunnen bij mij terecht”, vertelt Martin Wijbenga uit Leeuwarden, eigenaar van  MW Sound & Solutions . Wijbenga heeft ruim vijftien jaar ervaring als audiotechnicus en richtte twee jaar geleden zijn eigen onderneming op om nóg meer met geluid te kunnen doen. ”Ik heb een goed gehoor”, bevestigt Wijbenga lachend.

Dat komt goed van pas op het moment dat hij over de vloer komt voor een akoestische meting. ”Door het ervaren van de ruimte en het verrichten van metingen kan ik goed bepalen wat er aan dempend materiaal nodig is.” 
Wijbenga geeft niet alleen advies, hij levert ook de benodigde panelen en desgewenst verzorgt hij de installatie. ”Veel mensen denken bij dempend materiaal aan zwarte panelen of ‘van die eierdozen’. Maar naast standaardpanelen in allerlei vormen en kleuren, is er in maatwerk enorm veel keus, zowel voor wanden als plafonds en zelfs met eigen opdruk. Ook daar kan ik voor zorgen.”

Wijbenga weet dat een ruimte enorm opknapt van een technisch goede én mooie oplossing voor slechte akoestiek. ”Om het mensen te laten ervaren, maak ik proefopstellingen waarbij ik panelen een week lang in een ruimte laat staan. Ik vraag mensen om het verschil tussen die ruimte en andere ruimtes te ervaren.” Deze aanpak werkt. ”Ik hoor heel vaak: hè hè, eindelijk kunnen we hier rustig werken. Of: wil je ook de andere ruimtes doen?”

Het zijn deze positieve ervaringen die er de afgelopen twee jaar voor hebben gezorgd dat MW Sound & Solutions al in het hele land akoestische problemen heeft mogen oplossen.

“Dat vind ik ontzettend leuk. Ik kom graag bij bedrijven en particulieren over de vloer en neem alle tijd voor het geven van advies en het bieden van oplossingen. Het geeft veel voldoening om mensen te laten ervaren wat akoestiek kan doen voor een ruimte. En het mooie aan de enorme keuze in panelen is dat het dempende materiaal ook echt iets kan toevoegen aan de inrichting en sfeer van een ruimte.”

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zwolle.

Aanmelden