energie vergelijken
Lokaal nieuws vrijdag 08 april 2022

Een woningbrand voorkomen: 6 tips

Je open haard aan laten staan als je weg gaat, of kaarsen branden terwijl je niet in de ruimte aanwezig bent, is niet slim. Gelukkig weten we dit allemaal al. Wat veel mensen niet weten, is dat door het opladen van elektronische apparaten er steeds vaker brand ontstaat in huis. Daarnaast zijn er nog een aantal veelvoorkomende oorzaken. Er vinden jaarlijks wel 2000 woningbranden plaats in Nederland. Daarom geven we je graag een aantal tips om te voorkomen dat er in jouw huis brand ontstaat.

Gebruik rookmelders en brandblussers
Voorkomen is beter dan genezen. Mocht er brand ontstaan in je huis, dan is het belangrijk dat een kleine woningbrand over gaat in een grote brand. Schaf daarom verschillende producten aan die brand tegen gaan. Een sproeischuimblusser is geschikt voor kleine brandjes in huis. Ook rookmelders redden levens. Hang rookmelders op in verschillende ruimtes. 70% van de woningen heeft één of meerdere rookmelders in huis. Helaas hangt 35% van de rookmelders op de verkeerde plek. Bekijk dus of je rookmelder wel op de juiste plek hangt. Stof je rookmelder ook regelmatig af, zo blijven ze goed werken. Meestal zit er een testknop op een rookmelder. Check maandelijks even of de rookmelder nog werkt. Rookmelders zijn gelukkig niet duur. Let er bij de aanschaf wel op dat je een rookmelder koopt met het Europese keurmerk EN 14604.

Check je fornuis
De meest voorkomende vorm van een woningbrand in Nederland is de keukenbrand. Het ontstaat vaak omdat een pan wordt vergeten op het fornuis. Gebruik daarom een timer op je telefoon of een eenvoudige kookwekker om brand te voorkomen. Het schoonhouden van je keukenapparatuur maakt de kans kleiner dat er een woningbrand ontstaat. Denk hierbij aan apparaten als magnetrons, ovens, de frituurpan en je afzuigkap.

Zorg dat elektrische apparaten stofvrij en schoon blijven
Veel apparaten die een ventilator gebruiken om oververhitting te voorkomen kunnen een brand in je huis veroorzaken. Producten die een ventilator hebben, zijn bijvoorbeeld computers en laptops, magnetrons, wasdrogers, maar ook haardrogers en elektrische kacheltjes. Stof en vuil dat in deze apparaten terecht komt, kan warm worden en in brand vliegen. Vooral drogers veroorzaken geregeld een woningbrand. Dit komt dus door de combinatie van hete lucht en stof. Voorkom dat je wasdroger brand vat door de filters regelmatig schoon te maken. Zet je droger nooit aan als je gaat slapen of weg gaat van huis en zorg er daarnaast ook voor dat er een rookmelder aanwezig is in de buurt van je droger.

Het rookkanaal van je open haard controleren
Voorkom een schoorsteenbrand door je schoorsteen minimaal een keer per jaar te laten controleren én te laten vegen. Er zijn ook andere dingen waarmee je kunt voorkomen dat er schoorsteenbrand ontstaat. Bepaalde houtsoorten kunnen een schoorsteenbrand veroorzaken. Gebruik daarom onbehandeld loofhout in je schoorsteen. Dit hout minimaal 1,5 jaar gedroogd zijn.

Deuren dicht houden
De giftige stoffen die bij een band vrijkomen zorgen voor de meeste slachtoffers. Sluit daarom ‘s nachts de deuren in je huis, ook je slaapkamerdeur. Hierdoor is de kans kleiner dat je in je slaap de giftige stoffen inademt.

Je huis en inboedel verzekeren
Een ongeluk in een klein hoekje. Je kunt veel dingen doen tegen brand, maar helaas is het soms niet te voorkomen. Daarom kiezen veel mensen er voor om zich te verzekeren tegen brand in hun huis. Verzeker je losse spullen en spullen rondom het huis met een inboedelverzekering. Schade aan je woning verzeker je met een opstalverzekering. De verzekeringen zijn niet alleen om je brandschade te dekken, maar ook andere oorzaken van schade.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zwolle.

Aanmelden