Lokaal nieuws donderdag 17 maart 2022

Sfeerverlichting, werkverlichting of beide?

Vaak associeert men led verlichting met koud en kil licht, echter hoeft dat tegenwoordig niet meer het geval te zijn! De afgelopen jaren zijn er namelijk vele ontwikkelingen geweest op het gebied van lichtkleuren voor led verlichting. Zo is het tegenwoordig eenvoudig om sfeer, werkverlichting of zelfs RGB-verlichting in huis te halen. Een van de nieuwste technieken op het gebied van de lichtkleur is de dim to warm verlichtingstechniek.

Dim to warm, wat is dat precies?

Wanneer je een led lamp gaat dimmen veranderd normaliter alleen de lichtintensiteit, oftewel de hoeveelheid licht die de led lamp uitstraalt. Bij de nieuwe dim to warm techniek is het zo dat naast de lichtintensiteit ook de kleurtemperatuur (de kleur die die lamp uitstraalt) mee veranderd naarmate je de led lamp gaat dimmen. Door deze techniek kan je dus de led verlichting gebruiken voor zowel de hoofdverlichting als de sfeerverlichting.

Wanneer een dim to warm inbouwspot op zijn maximale niveau (100%) staat heeft deze een heldere, warm witte lichtkleur (vaak 3000K). Als je besluit de lamp te gaan dimmen zal de lichtkleur van de dim to warm inbouwspot veranderen in warmer licht. Wanneer de inbouwspot op zijn minimale niveau brandt (5%) heeft deze een warme, sfeervolle lichtkleur (vaak 2000K).

Geschikt voor zowel werk als sfeerverlichting

Omdat de lichtkleur van deze led lampen eenvoudig te regelen is met een led dimmer is deze dus geschikt voor vele kamers in huis. Tijdens het koken, het werken aan de eettafel of bij het schoonmaken van bijvoorbeeld de badkamer is het fijn om voldoende licht te hebben. Zo kan je prettig werken en zal je geen vieze plekken over het hoofd zien. Maar wanneer het eten klaar is, je de werkplek verlaat om van je vrije tijd te genieten of een lekker bad neemt na een lange dag is het prettig om wat meer sfeerlicht te kunnen creƫren. Dan komt de veelzijdigheid van de dim to warm lampen van pas om de kamers in je huis optimaal te kunnen verlichten. Waarom zou je namelijk kiezen tussen sfeer of werkverlichting als het ook mogelijk is om beide in dezelfde ruimte te hebben?

Soorten dim to warm verlichting

Binnenshuis wordt er het meest gebruik gemaakt van lampen met een E27, E14 of een GU10 fitting. Doordat de dim to warm techniek nog relatief nieuw is zijn er momenteel nog weinig kwalitatieve, dimbare lampen verkrijgbaar. De led lampen met een E27 fitting geven vaak nog problemen tijdens het dimmen, denk hierbij aan het flikkeren of knipperen van de lamp. Ditzelfde geldt voor de lampen met een E14 fitting. Gelukkig zijn er ook lampen die wel goed dimbaar zijn, dit zijn namelijk de GU10 led spots. Doordat hier een andere soort techniek gebruikt wordt zijn deze vaak goed te dimmen.

Ook zijn er complete inbouwspots te vinden met de dim to warm techniek. Deze inbouwspots hebben een kleine inbouwdiepte, namelijk 23mm. Dit maakt de inbouwspots geschikt voor plafonds met weinig ruimte boven het plafond. Daarnaast zijn de spots spatwaterdicht. Door de afwerking van de led inbouwspot heeft deze een IP54 clasificatie, wat inhoudt dat de spot bestand is tegen 10L sproeiend water per minuut. Dit maakt de inbouwspot geschikt om te worden gebruikt op badkamers, een prieel of buiten onder het afdak.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zwolle.

Aanmelden