stille mobiele airco
Lokaal nieuws vrijdag 21 mei 2021

5 redenen waarom zonnepanelen een uitstekende investering zijn

In Nederland worden ieder jaar meer zonnepanelen geïnstalleerd dan de jaren ervoor. In 2020 werden zonnepanelen aan 280 wattpiek geïnstalleerd. Een jaar eerder was dit nog 230 wattpiek. Deze stijging gebeurt uiteraard niet zonder reden. Steeds meer Nederlanders zien zonnepanelen als een waardevolle investering. Er zijn in het bijzonder 5 redenen waarom zonnepanelen interessant voor jou kunnen zijn.

  1. Energiekosten besparen

Een van de belangrijkste motivaties voor mensen om zonnepanelen aan te schaffen zijn de lagere energiekosten als gevolg van het opwekken van zonne-energie. Zonnepanelen kunnen energie opwekken doordat een zonnepaneel uit zonnecellen bestaat die met elkaar verbonden zijn. Daarnaast bestaat een zonnepaneel uit dunne laagjes. Tussen deze laagjes ontstaat zonlicht en spanningsverschil waardoor elektriciteit kan worden opgewekt. Alle elektriciteit die je zelf opwekt met zonnepanelen, hoef je niet meer af te nemen bij een energieleverancier. Uiteindelijk, wanneer je je zonnepanelen terug hebt verdiend, bespaar je maandelijks kosten.

  1. Milieuvriendelijke manier van energie opwekken

Een andere belangrijke drijfveer van mensen om zonnepanelen aan te schaffen is om bij te dragen aan het milieu. Voor wie duurzamer wil leven zijn zonnepanelen een uitstekende optie. Bij de opwekking van zonne-energie komt namelijk geen CO2 vrij. Het opwekken van zonne-energie dringt de verbranding van fossielen terug. Doordat zonne-energie geen fossiele brandstoffen verbranden, komt er geen luchtvervuiling en CO2 vrij. Dit zorgt voor een verminderde temperatuurstijging en is dus voordelig voor het klimaat. Installatiebedrijf Feenstra geeft echter wel aan dat bij de productie van zonnepanelen CO2 vrijkomt. Na ongeveer 3 jaar elektriciteitsopwekking heeft het systeem zoveel energie bespaard als dat er nodig was bij de productie ervan.

  1. Zonnepanelen zijn toekomstbestendig

De techniek van zonnepanelen wordt continu verbeterd. Dit heeft een positief effect op de levensduur van zonnepanelen, maar ook op de terugverdientijd. Naast het direct waarneembare verschil op de energierekening, doet deze innoverende techniek ook veel goeds voor de terugverdientijd. De terugverdientijd is hierdoor namelijk steeds sneller. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen een investering die echt de moeite waard is. Op dit moment is de gemiddelde terugverdientijd tussen de 6 en 8 jaar terwijl de zonnepanelen gemiddeld maar liefst 25 jaar meegaan.

  1. Btw-vrijstelling

Voorheen gaf de overheid landelijke subsidies om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Hoewel deze subsidie inmiddels is afgeschaft, komt de overheid Nederland nog steeds tegemoet met een btw-teruggave.

Dit betekent dat het volledige btw-bedrag terug wordt gegeven bij zowel zakelijke als particuliere installaties. Dit kan fiscaal nog voordeliger zijn dan de eerdere subsidie. Het maximale bedrag van de subsidie was namelijk 650,- euro terwijl aan de btw-teruggave geen maximum zit. Ook wanneer het btw-bedrag boven de 650,- euro is, wordt dit volledige bedrag teruggegeven.

  1. Hogere woningwaarde

Een ander interessant aspect aan zonnepanelen is de verhoogde woningwaarde die zonnepanelen opleveren. Woningzoekenden willen namelijk steeds duurzamer leven en hebben daar meer geld voor over. Om die reden worden woningen met zonnepanelen gemiddeld 5.000,- euro hoger geschat dan dezelfde woning zonder zonnepanelen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zwolle.

Aanmelden