Lokaal nieuws dinsdag 22 december 2020

Energiecontract kiezen bij nieuwbouw in Zwolle

Bij het kopen van een nieuw huis komen veel zaken kijken. De nieuwe bewoners moeten verzekeringen regelen, nieuwe spullen kopen én een nieuw energiecontract kiezen. De tarieven voor elektriciteit en gas verschillen enorm. Het is daarom zeker de moeite waard om het aanbod van energieleveranciers goed te vergelijken.

Aansluiting nieuwbouwwoning via aannemer

Tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning wordt er een tijdelijke aansluiting voor gas en stroom aangelegd. Dit noemen we een bouwaansluiting. Als de nieuwbouwwoning klaar is, dan moet deze aansluiting worden omgezet naar een permanente aansluiting. Deze aanvraag verloopt meestal via de aannemer. De bouwaansluiting wordt dan verwijderd. Vervolgens wordt de elektriciteitskabel verplaatst of doorgetrokken naar de meterkast. Sinds 2018 worden nieuwbouwwoningen aardgasvrij opgeleverd. Als de woningeigenaar toch een gasaansluiting wil in het nieuwe huis, dan heeft hij of zij een vergunning van de gemeente nodig. De aansluiting wordt voorzien van een EAN-code. Deze code heeft de bewoner nodig om een energiecontract aan te vragen. Als er sprake is van een nieuwbouwwoning die aangesloten is op stadsverwarming, dan kunnen de bewoners alleen een leverancier voor stroom kiezen. De leverancier van stadsverwarming staat namelijk van tevoren vast.

Zelf aansluiting aanvragen

Als de aannemer geen aansluiting voor de bewoners regelt, dan kunnen zij dit zelf aanvragen. Hiervoor moeten zij een normale aansluiting (dus geen bouwaansluiting) aanvragen via mijnaansluiting.nl. Voor de aanleg van een nieuwe aansluiting betaalt de bewoner een vast bedrag aan de netbeheerder. De woningeigenaar moet minimaal twee weken voor oplevering van de woning een energieleverancier gekozen hebben.

Huidig energiecontract meenemen

Als mensen gaan verhuizen, dan kunnen zij hun huidige energiecontract ook meenemen naar de nieuwe woning. Geef de verhuizing minimaal twee weken voor de verhuisdatum door aan de leverancier. De leverancier heeft deze tijd nodig om de verhuizing administratief in orde te maken. Op de dag van de verhuizing, moeten de meterstanden van de oude en nieuwe woning doorgegeven worden aan de energieleverancier. Als er een slimme meter aanwezig is, dan gaat dit automatisch. Binnen zes weken na de verhuizing ontvangt men de eindafrekening van de oude woning.

Nieuw energiecontract kiezen

Een verhuizing is een goed moment om te kijken welk energiecontract het beste bij de nieuwe situatie past. Misschien heeft de nieuwe woning wel zonnepanelen op het dak of is de gezinssamenstelling veranderd. Als er sprake is van een vast energiecontract, dan is het meestal niet verstandig om over te stappen. Als mensen het contract beëindigen voor het afloopt, dan brengt de leverancier namelijk een opzegvergoeding in rekening. Als de bewoners een variabel contract hebben, dan is deze maandelijks opzegbaar. Het is dan mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier. Het is verstandig om verschillende energiecontracten met elkaar te vergelijken. De administratieve verwerking van de overstap duurt circa vier weken. Zorg er dus voor dat de overstap vroegtijdig wordt aangevraagd.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zwolle.

Aanmelden