Lokaal nieuws dinsdag 26 maart 2019

Denk aan je inboedelverzekering wanneer je verbouwt of verhuist

Met een inboedelverzekering slaap je gerust door de gedachte dat bij diefstal, brand of overstroming je meubels en elektronica verzekerd zijn. Daarvoor geef je de oppervlakte van je woning en de waarde van je inboedel door aan je verzekeraar. Maar wat zijn de voorwaarden op het moment dat je aan het verbouwen bent in huis, of aan het verhuizen bent naar, bijvoorbeeld, een nieuwbouwwoning in Zwolle? Niet alleen kan de waarde van je inboedel tijdens of door dat proces anders zijn, ook wordt je inboedel gedurende zo’n periode veel meer blootgesteld aan situaties die schade kunnen aanbrengen.

Verbouwing

Ga je verbouwen, houd er dan rekening mee dat de bouwmaterialen die op dat moment in je huis aanwezig zijn onderdeel uitmaken van je inboedel op het moment dat ze niet ‘vastzitten’ aan het huis. De materialen vertegenwoordigen een waarde die je waarschijnlijk niet hebt meegeteld voor je verzekering. Je verzekering voor je inboedel is dan wellicht niet toereikend. Is de woning tijdens de verbouwing niet bewoond? Dan gelden er andere voorwaarden, en wordt schade door diefstal vaak niet vergoed. Zeker niet als het mogelijk is om zonder braak eigendommen te stelen. Schade die je oploopt aan je verzekerde inboedel als gevolg van de verbouwing is meestal niet gedekt met je gewone inboedelverzekering of opstalverzekering. Wordt de schade door een ander veroorzaakt, dan kan dit doorgaans op diens aansprakelijkheidsverzekering verhaald worden. Aannemers zijn hier vaak voor verzekerd.

Woonoppervlakte

Breid je met je verbouwing je woonoppervlakte uit? Dit is zo wanneer je een serre of aanbouw plaatst, en zelfs wanneer je een dakkapel laat maken. Je woonoppervlakte is één van de factoren waarop de maandelijkse premie van je verzekering voor je inboedel bepaald wordt. Geef je de nieuwe oppervlakte niet door aan je verzekeraar, dan kan het zijn dat je onderverzekerd bent. Denk hier ook aan wanneer je door nieuw verworven woonoppervlakte nieuwe inboedel aanschaft. Ook de waarde hiervan moet doorgegeven worden om te voorkomen dat je onderverzekerd raakt.

Verhuizing

Ga je verhuizen, dan moet je dat in ieder geval melden aan je verzekeraar zodat je inboedel ook op het nieuwe adres verzekerd is. Bij de meeste verzekeraars is je inboedel dan tijdelijk op twee adressen verzekerd. Tijdens de verhuizing zelf is je inboedel beperkt verzekerd voor brandschade en schade door vervoer. De vervoerder heeft echter ook aansprakelijkheid hiervoor, dus worden alleen de gevallen die buiten diens aansprakelijkheid vallen vergoed. Om je je ervan te verzekeren dat het goed komt wanneer je inboedel schade oploopt tijdens het verplaatsen van de ene woning naar de andere, kies dan voor het inschakelen van een Erkende Verhuizer. Bij zo’n Erkende Verhuizer is je inboedel gegarandeerd verzekerd tot een totaalbedrag van € 100.000,-. Dit geldt echter niet als je bij de verhuizing een landsgrens over gaat. Denk eraan dat bij verhuizen vaak een wijziging in zowel het woonoppervlakte als de inboedel komt kijken. Geef dit door aan je verzekeraar.

Even bewust zijn

Het devies is dus om je even bewust te zijn van je inboedelverzekering op het moment dat er iets verandert in huis. Of je een nieuw bankstel koopt, een aanbouw laat plaatsen of de woning tijdelijk onbewoond laat; je verzekeraar moet ervan weten. Ook al zorgen deze zaken voor een hogere premie, je wilt niet op het moment van diefstal of schade ontdekken dat je onderverzekerd bent.

Bron foto: Shutterstock

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zwolle.

Aanmelden