Specialisten

Het voordeel van een houten vloer

Als je je aan het oriënteren bent op een vloer voor je nieuwbouwhuis dan kan het zijn dat je door de vele verschillende opties door de bomen het bos niet meer ziet. Laminaat, tapijt, PVC, vinyl, parket; er valt voor elke vloersoort wel iets te zeggen. Houten vloeren hebben veel voordelen. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

1. Een houten vloer is geschikt voor vloerverwarming

“Het is een vooroordeel dat houten vloeren niet geschikt zouden zijn voor vloerverwarming”, vertelt Niels Herbrink van Herbrink Parket. “Het duurt iets langer dan bij bijvoorbeeld PVC-vloeren voordat de warmte door de vloer heen is, maar daar tegenover staat wel dat een houten vloer de warmte langer vasthoudt.”

 

2. Op een houten vloer raak je niet uitgekeken

“Waar je bij laminaat of PVC na verloop van tijd wel weer eens iets nieuws wilt, is dat bij een houten vloer maar weinig het geval. En als je bijvoorbeeld wel de kleur van je vloer zat bent, dan kun je de vloer laten schuren en voorzien van een nieuwe kleur. Dat is in vele gevallen een stuk goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe vloer. Op lange termijn kan een houten vloer dan ook goedkoper uitpakken dan een goedkopere soort vloer.”

3. Een houten vloer gaat wel veertig jaar mee

“Hoe lang een houten vloer precies meegaat is van meerdere factoren afhankelijk, bijvoorbeeld van hoe je vloer gebruikt wordt en wat de dikte is van de toplaag. Een vloer met een toplaag van 4 millimeter gaat wel veertig jaar mee.”

 

4. Een houten vloer kun je bijwerken

“Stel dat je vloer wat beschadigd raakt, dan kun je dat gemakkelijk bij (laten) werken. Ook wanneer je bijvoorbeeld nog een stuk aan je huis aanbouwt, dan kun je gemakkelijk hetzelfde type vloer erbij doen. Dit wordt lastiger wanneer je bijvoorbeeld laminaat legt, omdat laminaat en PVC vaak maar een aantal jaren in de winkels ligt en na verloop van tijd plaats moet maken voor nieuwe collecties.”

 

5. Een houten vloer heeft een natuurlijke uitstraling

“Alhoewel er tegenwoordig goede imitaties op de markt zijn, is er nog geen enkel product dat de natuurlijke uitstraling van een echte houten vloer heeft weten te evenaren.”

6. Onderhoud aan houten vloeren stelt niet veel meer voor

“Vroeger kostte het onderhoud aan een houten vloer veel tijd. Dat is allang niet meer zo. Eens in de zoveel tijd dweilen met een onderhoudsolie is voldoende.”

 

Wie nadenkt over het aanschaffen van een houten vloer doet er goed aan om te weten dat wanneer de afwerkvloer gestort is je rekening moet houden met minimaal 10 tot 12 weken voordat de vloer gelegd kan worden. Dit is omdat je vloer anders op een te vochtige ondergrond wordt gelegd.

Bij Herbrink Parket in Lemelerveld heeft men meer dan dertig jaar ervaring met het onderhouden en leggen van houten vloeren. Ook voor PVC kan men bij Herbrink Parket terecht.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.